Proiectarea unui model de afaceri utilizând metodologia Lean Business Canvas
Abstract
Cursul Modele de afaceri susținut de coordonatorul meu, Prof. Univ. Dr. Căpățînă Alexandru, m-a făcut să îmi doresc să cercetez și să aprofundez metodele de proiectare a unei afaceri.
Plecând de la acest studiu am constatat că metodele de proiectare predate Business Model Canvas și Lean Canvas, deși de actualitate, pot fi îmbunătățite pentru a avea o eficiență sporită.
Datorită acestei concluzii inițiale, mi-am propus ca în prezenta disertație să preiau punctele forte ale instrumentelor învățate și aprofundate și să vin cu o metodă îmbunătățită a acestora, combinând informațiile și realizând o „pânză” nouă denumită Lean Business Canvas, nume ce oferă credit instrumentelor pe care se bazează.
Pentru că am o mică experiență antreprenorială, am dorit să proiectez o idee de startup pe care să o simulez în vederea demonstrării eficienței instrumentului nou.
În primul capitol voi aduce în vedere acele considerații teoretice care stau la baza instrumentelor pe care metoda Lean Business Canvas se bazează.
În al doilea capitol voi descrie din punct de vedere teoretic instrumentul nou și voi aduce argumentele de utilizare a acestuia.
În al treilea capitol voi prezenta studiul de caz simulând modelul de afaceri prin instrumentul Lean Business Canvas pentru a se demonstra eficiența acestuia.
În ultimul capitol îmi voi prezenta concluziile generale în urma cercetării și simulării efectuate.
Am folosit analiza documentelor și studiul de caz ca metodologie a cercetării. Detaliile din studiul de caz, așa cum am precizat, sunt fictive și reprezintă o idee de afaceri pe care m-am gândit să o pun în practică la un moment dat.