Studii privind riscul la inundații în Delta Dunării
Résumé
Teza de doctorat cu titlul „Studii privind riscul la inundații în Delta Dunării”, abordează o temă de cercetare în domeniul ingineriei, privind riscul la inundații, utilizând diverse instrumente și metode moderne inginerești de analiză a scenariilor de inundabilitate.
Din această perspectivă, scopul cercetării îl reprezintă elaborarea hărților de extindere ale zonelor potențial inundabile, pentru localitățile din Delta Dunării.
Conform „Directivei 2007/60/CE” intrată în vigoare în luna noiembrie 2007 privind evaluarea și gestionarea riscurilor de inundații, are ca fundament indetificarea perimetrelor cu risc potențial la inundații. Directiva privind inundațiile urmărește micșorarea și gestionarea riscurilor pe care o inundație le prezintă, în special pentru demersurile economice în desfășurare, mediul, patrimonial cultural, și pentru sănătatea umană. Așadar, această acțiune poate fi realizată prin elaborarea hărților de hazard și a hărților de risc la inundații.
În Delta Dunării, inundațiile sunt evenimente hidrologice care pot apărea la orice scară. Aceste fenomene au apărut tot mai des în ultimele decenii. Datorită poziției geografice și a specificului zonei, precum și a caracterului natural unic al Deltei Dunării, apar frecvent pericole hidrologice (averse abundente, uneori însoțite de grindină, inundații fluviale, furtuni puternice, temperaturi extreme etc). Procesul de inundații este influențat de rata creșterii nivelului apei Dunării. În funcție de amploarea lor, acestea afectează proporțional o anumită parte a suprafeței Deltei și, în special, localitățile de-a lungul brațelor principale ale fluviului.