Modelarea solidă și analiza FEM a ansamblului rolei presoare de pe linia de zincare a tablei
Résumé
Această lucrare a fost întocmită cu scopul de a îmbunătăți funcționarea ansamblului rolei presoare, prin adăugarea unei role suplimentare. Modelarea solidă și analiza FEM a fost realizată cu ajutorul programului Autodesk Inventor Professional 2019, pentru a determina deformațiile și tensiunile maxime ce apar în timpul încărcării cilindrului hidraulic cu o forță F de 93.000 [N] rezultată din calcule. Lucrarea cuprinde simularea funcționării ansamblului ținând cont de două scenarii:
- În primul este simulată funcționarea ansamblului având în componența sa o singură rolă presoare, folosind: presiunea uleiului, de alimentare a cilindrului hidraulic, de 60 [bar] și o presiune maximă a uleiului hidraulic, de 130 [bar];
- În cel de-al doilea este simulată funcționarea ansamblului proiectat în varianta îmbunătățită prin adăugarea unei role presoare suplimentare, cu rolul de a evita formarea buclelor de bandă. Parametri tehnici de funcționare utilizați sunt similari cu cei din primul scenariu.
Tensiunea maximă Von Mises obținută în condiții normale de exploatare este de 121,8 [MPa] în primul caz și de 112 [MPa] în al doilea caz, aceste valori fiind mai mici decât limita de curgere a materialului OL37. (235 [MPa] ) În urma investigațiilor realizate, utilizând tehnica modernă de analiză cu elemente finite, a fost determinată zona critică a ansamblului, aceasta aflându-se la îmbinarea pârghiei cu brațul pivotant. Ansamblul este bine dimensionat, din analiză valoarea factorului de siguranță este 2, în condițiile normale de exploatare. Prin adăugarea unei role presoare se va îmbunătăți eficiența ansamblului, banda de tablă va fi mai bine tensionată, evitându-se formarea defectelor de desfășurare – bucle.