Avantajele şi necesitatea utilizării auditului performanţei în instituţiile publice
Abstract
Prezenta lucrare” Avantajele şi necesitatea utilizării auditului performanţei în instituţiile publice” își propune să analizeze și să evalueze rezultatele unui proiect finanţat din fonduri europene, respectiv proiectul CHILD - Reintegrarea socială a minorilor prin învățare și dezvoltare personală (eng. Children’s Inclusion by Learning and Developing), realizând un audit al performanței, prin prisma căruia să se identifice modalitatea de gestionare a banilor publicii, din punct de vedere eficace, economic şi eficient care se află într- un raport de corespondență cu obiectivele propuse şi rezultatele obținute.
Auditul performanţei este o activitate independentă şi obiectivă de analiză a proiectelor dintr-o entitate, menită să aducă un plus de valoare acestora, prin evaluarea şi compararea rezultatelor obţinute cu cele propuse sau aşteptate, în condiţii de eficienţă, economicitate şi eficacitate. Auditarea performanței are o importanță crescândă în contextul economic actual, context definit de competitivitate economică și maximizarea rezultatelor oricărui proiect.
Tema prezentei lucrări este una de actualitate și vizează importanța și necesitatea procesului de audit al performanței proiectelor, în vederea determinării gradului de atingere a obiectivelor. Provocarea auditării performanței este una deosebit de importantă pentru a determina succesul unui proiect în vederea îmbunătățirii acestuia, astfel încât în viitor să se obțină maximizarea rezultatelor concomitent cu minimizarea resurselor folosite. Prezenta lucrare analizează modalitatea de folosire a resurselor în proiecte sociale complexe, care urmăresc rezultate vizibile la nivelul societății.
Am considerat această tema importantă deoarece reprezintă o problemă de actualitate dată fiind creşterea numărul de proiecte finanţate din sursă externă, ce au ca obiective reintegrarea socială a persoanelor private de libertate în vederea evitării stării de recidivă, valoarea acestor proiecte este una impresionantă depăşind un milion de euro pentru fiecare program implementat.
Din evaluările efectuate până în prezent s-a constatat că există un început bun care trebuie susţinut cu tot efortul din partea tuturor responsabililor, şi în primul rând de manageri care trebuie să perceapă auditul performanţei ca fiind aceiaşi parte a ,,baricadei” şi nu ca pe un ,,nou control”, ci ca pe un ajutor, un sprijin competent şi independent pentru atingerea ţintelor proiectelor .
5
Obiectivul central al acestei cercetări îl constituie sublinierea importanţei unui audit de analiză a condițiilor care sunt necesare pentru a se asigura că principiile economiei, eficienței și eficacităţii pot fi confirmate.
În atingerea acestui obiectiv, am apelat la studiul literaturii de specialitate și la observația sistematică a realității contemporane, urmărind procesul de audit al performanţei și efectele acestuia la nivelul sistemului penitenciar prin intermediul proiectelor finanţate din fonduri europene.
Lucrarea este structurată pe patru capitole distincte: dacă în primul capitol am prezentat delimitările conceptuale ale auditului, clasificările acestuia precum şi evoluţia auditului perormanţei; în cel de- al doilea capitol studiez principalele proiecte derulate de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi impactul acestora asupra societăţii în funcţie de obiectivele atinse, capitolul trei reprezintă un studiu de caz privind efectele proiectului de reintegrare dedicat minorilor din ţara noastră prin prisma auditului de performanţă, capitolul final fiind partea lucrării în care sunt prezentate concluziile , mai concret eficienţa şi necesitatea acestui proiect şi, de asemenea, influenţa şi impactul generat.