Cercetări privind optimizarea tehnicilor acvaponice de control a calității apei în sistemele recirculante de acvacultură
Resumen
Asigurarea necesarului de resurse și, mai apoi, îmbunătățirea calităţii vieții prin introducerea de produse noi și îmbunătățirea celor existente sunt caracterizate drept principale deziderate ce mențin tendința continuă ascendentă a ratei inovațiilor științifice. Importanța intensității procesului de inovare este evidentă, de-a lungul timpului acesta fiind un factor determinant în ierarhizarea performanțelor economice a diferitelor comunități, regiuni sau state. Drept urmare, necesitatea dezvoltării tehnice și tehnologice a unor sectoare de producție în scopul măririi productivității acestora și totodată limitării efectului negativ manifestat asupra mediului înconjurător este imperativă.
Utilizarea unor echipamente performante de filtrare mecanică, chimică și biologică, dar și creșterea intensității recirculării sistemelor de producție, sunt soluțiile tehnice propuse de cele mai multe ori, în scopul realizării unui proces mai eficient de tratare a apei tehnologice. Din punct de vedere aplicativ, toate aceste soluții au dat rezultate foarte bune dar, pentru creșterea fezabilității sistemelor recirculante, s-a decis introducerea unor subsisteme biologice de remediere a apei tehnologice.