Studii potenţiale de prelungire a termenului de valabilitate al salatei gata-de-consum
Abstract
Studiul se doreşte a fi un răspuns la cererea consumatorilor români, pentru care cel mai important criteriu de selecţie al unui produs alimentar este aspectul proaspăt (56%), urmat de gust (34%), conţinut natural (30%) şi preţ acceptabil (27%) conform unui studiu de piaţă efectuat în anul 2010, cu scopul de a identifica percepţiile, comportamentul de cumpărare şi profilul socio-demografic al celor care obişnuiesc să consume alimente de tip „salate gata-de-consum”. Activităţile prevăzute în cadrul tezei de doctorat reprezintă o abordare nouă în vederea reducerii contaminării salatei gata-de-consum, prin realizarea unui sistem complex de analize şi dezvoltarea unor metode alternative de tratament post-recoltare pentru acest produs.
Scopul şi obiectivele ştiinţifice
Scopul acestei teze de doctorat este testarea efectului antimicrobian al unor diferite concentrații de soluții dezinfectante ce ar putea fi utilizate în prelucrarea minimală a legumelor şi corelarea, prin metode obiective, a metodelor de procesare minimală și ambalare cu indicatorii microbiologici, fizico-chimici şi senzoriali detectabili.
Obiectivele principale ale lucrării sunt:
- Izolarea unui microorganism de altrare specific salatei verzi (Lactuca sativa L.), care să fie utilizat ca microorganism de referinţă în studiile de tratamente post-recoltare aplicate acestui aliment;
-Investigarea posibilităţii de a reduce concentraţia de clor a soluţiilor dezinfectante clorinate utilizate în prezent în prelucrarea minimală a legumelor;
- Testarea efectului antimicrobian al unor soluţii de acizi organici şi uleiuri esenţiale volatile asupra microorganismelor izolate din microbiota naturală a salatei şi stabilirea efectului acestor soluţii faţă de atributele calitative ale salatei gata-de-consum;
- Reducerea contaminării salatei prin aplicarea unor metode alternative de tratament post-recoltare, precum tratamentul cu plasmă rece la presiune atmosferică;
-Punerea la punct a unei metode de evaluare a prospeţimii frunzelor de salată verde cu ajutorul nasului electronic.
Studiile prezentate în teza de doctorat evidenţiază influenţa imediată dar şi pe parcursul perioadei de depozitare a tratamentelor propuse de doctorandă asupra microbiotei naturale şi a atributelor calitative ale legumei frunzoase testate, pentru a putea decide asupra introducerii lor, ca tehnologi noi de sanitizare, la nivel industrial.