Sinteză privind prelucrarea prin tăiere cu jet de apă. Proiectarea unor procese tehnologice de prelucrare în construcţia de maşini
Resumen
Prezenta Lucrare de licenţă denumită -Sinteză privind prelucrarea prin tăiere cu jet de apă. Proiectarea unor procese tehnologice de prelucrare în construcţia de maşini, este structurată în două părţi distincte: o parte speciala şi o parte tehnică.
PARTEA I - PARTEA SPECIALA
Capitolul 1 – Aspecte teoretice de specialitate- Sinteză privind prelucrarea prin tăiere cu jet de apă.
PARTEA II - PARTEA TEHNICĂ
Capitolul 2 – Proiectarea procesului tehnologic de execuţie a reperului „ŞAIBĂ PĂTRATĂ”
Capitolul 3 - Proiectarea procesului tehnologic de execuţie a reperului „ARBORE MELCAT”
Capitolul 4 – Elemente de management a producţiei
În Partea I a lucrării, Capitolul 1,- Sinteză privind prelucrarea prin tăiere cu jet de apă -este prezentata o alternativă la procedeele de prelucrare clasice şi aici vorbim de prelucrările prin aşchiere prin deformare plastică sau cele neconvenţionale. Preocupările actuale pentru prelucrarea materialelor, în general, dar cu atât mai mult a celor greu prelucrabile, tind să fie optimizate prin considerente tehnice şi economice. Tăierea cu jet de apă (waterjet sau water cutting) este, fără îndoială, cel mai spectaculos dintre procedeele moderne de tăiere. Această tehnologie, încadrată în rândul tehnologiilor neconvenţionale, este mai puţin utilizată la noi în ţară şi ca urmare, cercetările în domeniu sunt modeste. În lucrarea de faţă se face o sinteză a problematicii implementării procedeului, prezentându-se bazele fizice, echipamentele utilizate, consideraţii asupra parametrilor tehnologici, cât şi aspecte economice în funcţie de tipul şi grosimea materialelor debitate.
În Partea a II-a a lucrării, în Capitolul 2 „Proiectarea procesului tehnologic de execuţie a reperului «şaibă pătrată»” sunt prezentate etapele proiectării procesului tehnologic de prelucrare prin deformare plastică la rece a reperului „şaibă pătrată”. După o prezentare pe scurt a tehnologiilor de prelucrare prin presare la rece şi în urma analizei tehnologicităţii reperului „şaibă pătrată” am stabilit că pentru realizarea acestuia vom parcurge următoarele etape: perforare şi retezare.
După stabilirea condiţiilor tehnice, analiza tehnologicităţii pentru reperul „Şaibă pătrată" şi stabilirea itinerariului, am ales semifabricatul benzi înguste din oţel carbon, laminate la rece (OL32) si am facut o analiză a croirii acestuia. După calculul forţelor de tăiere la perforare şi calculul centrului de presiune am ales pentru realizarea reperului „Presa mecanică cu excentric, cu simplu efect, de fabricaţie românească” (PAI 6). Sunt prezentate în continuare elementele componente ale ştanţei: poansonul de retezare, poansonul de perforare, opritorul fix, bucşa de ghidare, placa de bază, coloana de ghidare, cepul cu flanşă, iar în final am facut calculul dimensiunilor părţii de lucru a elementelor active la tăiere.
În Capitolul 3 - „Proiectarea procesului tehnologic de executie a reperului «arbore melcat»” sunt prezentate etapele proiectării procesului tehnologic de prelucrare prin aşchiere a reperului „arbore melcat”. Procesul de proiectare porneşte de la identificarea caracteristicilor semifabricatului, realizat din OLC 45 îmbunătăţit.
După stabilirea preliminară a caracteristicilor semifabricatului se face proiectarea procesului tehnologic şi apoi calculul parametrilor regimului de aşchiere. Pentru fiecare fază a procesului tehnologic sunt prezentate: schiţa operaţiei, fazele operaţiei, calculul adaosurilor de prelucrare, regimurile de prelucrare, calculul normelor de timp aferente fiecărui tip de prelucrare.
Capitolul 4 – Elemente de management a producţiei, cuprinde determinarea ciclurilor de reparaţie ale maşinilor unelte utilizate la execuţia reperului „arbore melcat”. Este prezentată determinarea fondurilor de timp de funcţionare şi a normelor de timp, pe tipuri de maşini - unelte utilizate, norma tehnică de timp pentru fiecare operaţie din componenţa procesului tehnologic şi determinarea tipului de producţie.