Valorificarea subproduselor rezultate la prelucrarea sfeclei roșii
Dată
2024Autor
Lazăr (Mistrianu), Silvia
Abstract
Legumele conțin o cantitate semnificativă de nutrienți esențiali, cum ar fi vitaminele,
mineralele, fibrele și compuși fitochimici cu beneficii importante pentru sănătate (Panghal și
colab., 2017). Sfecla roșie este una dintre legumele importante fiind bogată în carbohidrați,
grăsimi, proteine, micronutrienți cu caracteristici și proprietăți benefice pentru sănătate.
Prelucrarea sfeclei și consumul de produse cu valoare adăugată a crescut constant datorită
recunoașterii sfeclei roșii ca o sursă importantă de antioxidanți naturali.
Sfecla roșie (cunoscută și sub denumirile de sfeclă, sfeclă de grădină, sfeclă de masă)
este o legumă tradițională și populară în multe părți ale lumii. Aceasta este o rădăcinoasă de
culoare roșie, cel mai des asociată cu cuvântul „sfeclă”. Este foarte populară în Europa de Est și
Centrală, unde reprezintă ingredientul principal al borșului, al salatei de vinegretă, al salatei
rusești, al varzei murate cu sfeclă roșie. Astăzi, sfecla roșie este consumată în mod regulat ca
parte a dietei normale, fie în stare proaspătă, fie după procesarea termică sau fermentare, și
este folosită în mod obișnuit în industrie sub formă de colorant alimentar cunoscut sub numele
de E162 (Ceclu și Nistor, 2020).