Cercetări privind calităţile tehnologice ale unor soiuri de orz pentru bere cu perspectivă pentru cultivare in Bărăganul de Nord Est
Dată
2013Autor
Cristea (Axinti), Nicoleta
Abstract
pentru bere cu perspectivă pentru cultivare în Bărăganul de Nord Est” este o lucrare de
cercetare dedicată orzului și orzoaicei, destinate fabricării berii.
Importanța acestei cereale în producerea berii și creșterea continuă a acestei
producții la nivel mondial, european și național a condus la creșterea cercetărilor ce au ca obiect orzul și orzoaica, cercetări la care se atașează și prezenta cercetare.
În prezent orzoaica împreună cu orzul este cea de-a patra cereală cultivată pe plan
mondial (după grâu, porumb şi orez). Producţia reprezintă circa 10% din totalul producţiei de cereale.La nivel mondial, orzul este în principal utilizat ca hrană pentru animale (70%), pentru obţinerea malţului (20%), pentru hrana oamenilor (5%) şi pentru alte întrebuinţări (5%) (Wang, 2005).
Folosirea orzului ca materie primă pentru fabricarea berii este cunoscută încă de
acum 6000 ani de la popoarele antice, odată cu arta producerii berii. Aceasta s-a transmis de la sumerieni la babilonieni, aceştia la rândul lor transmiţând această tehnologie la egipteni, greci şi apoi la popoarele germanice din Europa. Inițial orzul se folosea ca atare, nemalţificat, la obţinerea berii. Malţificarea orzului a fost introdusă deabia în secolul al VIII–IX lea e.n. De atunci, berea se fabrică aproape în exclusivitate din: malț, hamei, apă şi drojdie, în ţările mai conservatoare fiind interzisă folosirea altor cereale nemalţificate.
Colecții
- Teze de doctorat [131]