Analiza conținutului util din imagini medicale. Modelare hemodinamică și procesare imagistică pentru îmbunătățirea diagnosticării
Abstract
Cea mai mare cantitate informațională este primită de o persoană prin intermediul imaginilor. Acestea sunt realizate cu ajutorul sistemului vizual prin proiecția informației pe retină și transmiterea către centrul optic din creier pentru interpretare. Principala problemă a sistemului uman de achiziție și interpretare al imaginilor este reprezentată de faptul ca oamenii nu au capacitatea să rețină detaliile fine prezente în imagini, care de obicei, conțin și o paletă largă de informații utile. Acest impediment natural din creierul uman a fost depășit prin apariția și continua îmbunătățire a tehnologiilor de achiziție a imaginilor și a metodelor de stocare ale acestora. Datorită acestei evoluții, în prezent este posibilă perceperea, analiza și interpretarea imaginilor acustice, a celor obținute prin ultrasunete sau prin gradienții câmpului magnetic și a altor imagini invizibile sistemului vizual dar frecvent utilizate în aplicații industriale, aerospațiale, fizice sau medicale.
Imagistica, datorită avansului înregistrat ca tehnologie în ultimele decenii, a pătruns în toate ramurile științei contemporane. Printre acestea se numără mai ales domenii precum: imagistica satelitară, robotica, ingineria industrială, realitatea virtuală, imagistica medicală sau baze de date multimedia.