Posibilități de utilizare a fibrelor solubile în panificație
Dată
2017Autor
Diac (Arghire), Camelia
Abstract
Consumatorii şi-au schimbat parţial modul de alegere a alimentelor. Pe lângă criteriul senzorial, care predomină, a apărut alegerea alimentelor după influenţa asupra sănătăţii, după modul cum optimizează performanţele organismului şi reduc sau întârzie riscul de instalare a bolilor [1]. Creşterea interesului pentru alimente ce influenţează benefic starea de sănătate şi de bine se datorează unei mai bune educaţii în domeniul nutriţiei, unei griji mai mari acordate stării de sănătate obţinută prin dietă şi numărului mai mare de persoane cu anumite afecţiuni (boli cardiovasculare, diabet, osteoporoză, cancer, alergii de diferite tipuri etc.) ce optează şi pentru această cale de tratare dar şi prin creşterea costurilor de asistenţă medicală, creşterea constantă a speranţei de viaţă şi dorinţa persoanelor în vârstă pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii [2]. Atingerea acestor deziderate ale consumatorilor este realizată, în principal, de alimentele care aduc beneficii sănătăţii cum sunt produsele de panificaţie cu fibre care au o valoare nutritivă incontestabilă.
Rolul fibrelor alimentare în menţinerea sănătăţii este acceptat, prin combaterea sau tratarea unui număr mare de maladii ale erei contemporane.