Browsing Rezumate teze de doctorat by Title
Now showing items 46-65 of 805
-
Basal cell carcinoma morphometric analysis with focus on peritumoral clefting phenomena
(Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, 2024)Carcinomul bazocelular (CBC) este una dintre cele mai frecvente tumori maligne ale pielii, fiind localizată în zonele expuse la soare ale vârstnicilor, dezvoltându-se din celulele bazale ale epidermului inter-folicular ... -
Biblioteca Mavrocordaților în prima jumătate a secolului al XVIII-lea. Contribuții în baza catalogului inedit din manuscrisul românesc 603 (B.A.R.)
(Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, 2015)Cunoasterea unei cât mai mari părți din colecția de carte tipărită si manuscrisă aparținând lui Nicolae si Constantin Mavrocordat, statornicită într-un frumos monument arhitectural din Țara Românească, pe care, din păcate, ... -
Biodiversitatea gastropodelor și bivalvelor din ecosisteme acvatice dulcicole din zona Deltei Dunării și elemente de exploatare industrială a acestora
(Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați, 2008)Molustele au fost studiate încă din cele mai vechi timpuri, chiar denumirea de Mollusca dată acestora provine din antichitate dar, de atunci și pânâ azi, înțelesul acestui cuvânt a evoluat mult (GROSSU, 1955). Cunoșterea ... -
Biotehnologii de îmbunătăţire a randamentului în acid acetic la fermentarea diferitelor medii de cultură
(Universitatea "Dunărea de Jos" Galaţi, 2009)Scopul lucrării de doctorat „Biotehnologii de îmbunătăţire a randamentului în acid acetic prin fermentarea diferitelor medii de cultură” este acela de a izola cele mai performante tulpini de bacterii acetice şi de a optimiza ... -
Biotehnologii moderne de obţinere a vinurilor albe aromate în podgoria Murfatlar
(Universitatea „Dunărea de Jos” Galați, 2011)Vinurile albe aromate de calitate sunt vinurile care se obţin din struguri albi aromaţi şi prezintă caracteristici senzoriale deosebite faţă de celelalte vinuri. Diferenţierea esenţială a aceastei tehnologii este faptul ... -
Biovalorificarea celulozei din hârtie reziduală prin utilizarea enzimelor şi a culturilor starter fungice
(Universitatea „Dunărea de Jos” Galați, 2011-06-22)Managementul deşeurilor, indiferent de natura lor, reprezintă o prioritate pentru identificarea de noi resurse regenerabile, pentru protecţia mediului înconjurător şi creşterea calităţii vieţii. Materialele lignocelulozice ... -
Brânzeturi cu un conținut redus de sodiu: aspecte științifice și tehnologice
(Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați, 2015)Cea mai importantă funcţie a alimentaţiei o reprezintă asigurarea nevoilor metabolice ale omului precum şi a stării „de bine” şi de satisfacţie indusă de caracteristicile senzoriale ale alimentelor. În acelaşi timp însă, ... -
Calitatea îmbinărilor sudate la conductele realizate din oţeluri termorezistente
(Universitatea „Dunărea de Jos” Galați, 2011-10-13)Oţelurile nealiate (carbon) şi oţelurile aliate (slab aliate) având caracteristici specificate la temperaturi ridicate (termorezistente) sunt utilizate pe scară largă la realizarea elementelor de mare răspundere din ... -
Calitatea produselor agroalimentare românești în contextul european
(Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați, 2020)Politicile și programele agroalimentare actuale evidențiază necesitatea unei schimbări în abordare care să permită orientarea spre o producție agroalimentară durabilă din punct de vedere social și ecologic. În acest sens, ... -
Canon şi anticanon în dramaturgia lui Marin Sorescu
(Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, 2013)Actualitatea temei se reflectă în amploarea şi durata dezbaterilor (articole, anchete, mese rotunde etc.) despre revizuirea canonului şi despre literatura de rezistenţă, concept controversat în primele decenii posttotalitare ... -
Caracterizarea chimică și studiul activității biologice a unor compuși prezenți în specia Nymphaea alba din Rezervația Biosferei Delta Dunării
(Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, 2022)Dintotdeauna plantele au constituit o sursă de hrană, dar și „farmacia naturii” pentru oameni și animale, acestea conținând o bogăție de compuși biologic activi. Astfel, foarte multe remedii utilizate din vremuri imemoriale ... -
Caracterizarea în compuși bioactivi a unor plante în vederea utilizării în industria alimentară
(Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați, 2020)Accentul deosebit pe creșterea funcționalității a înregistrat un viraj semnificativ în conceperea produselor alimentare, de la furnizarea nutrienților esențiali pentru susținerea vieții și creșterii la prevenirea sau chiar ... -
Caracterizarea mecanică şi tribologică a nanocompozitelor polimerice cu matrice polimerice cu matrice polieter-eter-cetonă şi aditivi nanoscopici
(Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, 2011)Dezvoltarea materialelor plastice are un istoric de succes în secolul XX. În anii 60 consumul de materiale plastice reprezintă doar un mic procent din consumul anual de materiale, dar 20 de ani mai târziu acesta a depăşit ... -
Caracterizarea prin teste de tracțiune și Charpy a două familii de amestecuri polimerice pe bază de PA6 și PP
(Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați, 2020)Amestecurile de polimeri s-au dezvoltat în paralel cu apariția polimerilor. Odată ce a fost inventată nitroceluloza, a fost amestecată cu cauciuc nitrilic. Primul amestec compatibil datează din anul 1928 și este cel de ... -
Caracterizarea reologică şi pVT a nanocompozitelor polimerice ranforsate cu nanotuburi de carbon
(Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați, 2021)Scopul acestei teze este de a completa cunoştinţele cu privire la comportamentul reologic, volumul specific și conductivitatea termică (TC) a polimerilor ranforsaţi cu nanotuburi de carbon cu pereți multipli (MWCNT), cu ... -
Caracterizarea și identificarea unor pigmenți utilizați la ceramica decorativă de patrimoniu
(Universitatea 'Dunărea de Jos" din Galați, 2012)Investigarea științifică multi-tehnică a obiectelor arheologice de ceramică decorativă, valoroase din punct de vedere istoric și artistic pentru patrimoniul Cultural, a câstigat din ce în ce mai multă importanță, datorită ... -
Caracterizarea tribologică a uleiului de soia aditivat cu nanomateriale pe bază de carbon (carbon amorf, grafit, grafen)
(Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, 2017)OECD a prezentat un raport asupra lubrifianților și aditivilor în 2014 [OECD, 2014] în care subliniază că uleiurile vegetale urmează un trend ascendent de utilizare ca baze de lubrifianți, în special pentru domenii cu ... -
Caracterizarea tulpinilor de Staphylococcus aureus meticilino-rezistente izolate din produsele alimentare
(Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați, 2017) -
Căi de eficientizare a managementului asigurărilor de viață în perioada de tranziție în România
(Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați, 2005)Lucrarea "Căi de eficientizare a managementului asigurărilor de viață în perioada de tranziție în România" este o cercetare a realitătii proceselor de management in domeniu și totodată a modalităților de îmbunătățire a ... -
Căi de eficientizare a managementului resurselor umane în întreprinderile feroviare din România
(Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, 2010)