Studii și cercetări privind generarea și transmiterea energiei, în zonele costiere ala Mării negre
Dată
2023Autor
Diaconiță (Manolache), Alexandra-Ionelia
Abstract
Aproximativ 71% din suprafața Pământului este acoperită de mări și oceane. Din acest motiv activitățile umane ce se desfășoară în mediul marin au început să fie din ce în ce mai diversificate. În prezent mările și oceanele sunt folosite pentru: transport, turism, cercetare, pescuit și extras de resurse. Toate aceste activități oferă un avantaj economic oricărei țări, fie ea dezvoltată sau în curs de dezvoltare.
Întrucât cererea de energie crește, sursele convenționale nu mai sunt suficiente. Din aceste considerente, în ultimele decenii atenția a fost mutată asupra surselor de energie regenerabilă, datorită disponibilității sale, care fie se regenerează în timp de la sine sau fie sunt considerate “inepuizabile”. În plus, majoritatea metodelor convenționale de producere a energiei se confruntă cu o problemă majoră legată de necesitatea reducerii emisiilor de CO2.
Încă de la începutul revoluției industriale, atunci când munca manuală a fost înlocuită de echipamentele mecanizate, emisiile de CO2 au avut o creștere continuă. Factorul principal ce duce la creșterea acestor emisii este reprezentată de activitatea umană din cadrul căreia se remarcă arderea combustibililor fosili, în special pentru țările în curs de dezvoltare, care au tendința să pună în prim-plan creșterea economică în detrimentul problemelor legate de mediu și încurajând astfel consumul de energie convențională. În consecință, exploatarea surselor de energie a devenit un aspect foarte important.